Udstyr

Der findes mange typer af buer med forskellige karakteristikker. I AABL skyder vi med de gængse typer af buer. Læs mere om dem her på siden.

Udstyr den første tid

Det kan være svært at vide, hvilket udstyr der er rigtigt for en i starten. En komplet bue kan fås fra ca. 2.000 kr., alt afhængig af type og model. Det er også muligt at købe brugt udstyr.

Du bør altid snakke med din træner, inden du køber noget udstyr, da der er meget at vælge imellem, og det er ikke alt, som passer til dig.

Leje af bue

I stedet for at købe en bue kan du leje gennem klubben for 200kr om måneden. Skulle dette have din interesse, så spørg din træner for mere information.

Leje af bueben

Hvis du endnu ikke er på de pund, du ønsker at være eller blot ikke ønsker at købe alt udstyret på én gang, er det også muligt at leje bueben i klubben for 50kr om måneden. Klubben råder over et stort antal bueben i mange forskellige klasser, så vi kan sagtens finde et par der passer til dig.

Buetyper

I dag anvendes disse 5 buetyper:

Recurve

Recurvebuen er den olympiske konkurrencebue. Det karakteristiske for denne bue er krumningen af buebenene, hvilket giver en forbedring af buens kasteevne. Recurvebuen er i dag oftest en “Take down” bue, der skilles ad i 3 dele. Håndsektionen består enten af aluminium eller træ, og benene af lamineret træ eller en kombination af træ, glas- og kulfiber.

Til denne buetype må bruges forskelligt udstyr, såsom sigte, stabilisatorer og klik (en træklængde-indikator).

Recurve

Barbue

Barbuen er en recurvebue uden yderligere udstyr. Den er altså stadig sammensat af en håndsektion samt krummede bueben og en streng, men er uden sigte, stabilisatorer mm.

Barbue

Compound

Compoundbuen er en moderne buetype, der via et system af eksentriske hjul og kabler forbinder buebenene, således at buens trækvægt kan reduceres med op til 80%. Compoundbuen består typisk af en håndsektion fremstillet af aluminium, bueben af kulfiber eller glasfiber. Compoundbuen må udstyres med alt, bortset fra elektronisk udstyr.

Denne buetype er endnu ikke på det olympiske program.

Compound

Langbue

Langbuen er den klassiske bue. Den er enkel i sin konstruktion – lavet af træ eller i en moderne udgave af træ og glasfiber, hvilket giver buen en meget lav egenvægt. Langbuen kræver ikke megen vedligeholdelse, men stiller store krav til bueskyttens træningsindsats, da buen har en forholdsvis stor trækvægt, og er uden sigte og andre tekniske hjælpemidler. Til konkurrencebrug anvendes pile lavet af træ.

Langbue

Combat

Combat buen er en blødere bue som bruges til combat archery. Combat archery er en sport, hvor to hold konkurrerer på en afgrænset bane i forskellige lege, f.eks. capture the flag.

Combat